Mindfulness – hyvinvointia läsnäolosta

Mindfulness eli tietoinen läsnäolo, luo henkistä hyvinvointia yksinkertaisilla tekniikoilla. Mindfulness tarkoittaa, että:

Keskitymme olemaan tässä hetkessä, arvottamatta ja hyväksyen sen mikä on.

Tämä kuulostaa liiankin yksinkertaiselta, eikö vain? Mutta harjoitellessamme mindfulnessia, saatamme huomata, että on vaikea pysäyttää ajatuksen virtaa. Oma mielemme tekee töitä jatkuvasti ja ajatuksemme harhailevat menneessä tai suunnittelevat jo tulevaa.

Ihmisen mieli käy luonnostaan läpi erilaisia vaihtoehtoja ja helposti analysoi tai murehtii seuraavaa päivää. Tämä on hyödyllistä, kun teemme päätöksiä ja suunnittelemme tulevaa. Oma mieli voi kuitenkin aiheuttaa myös harmia, jos pyöritämme negatiivisten ajatusten kelaa päässämme, emmekä osaa pysäyttää sitä. Mindfulness auttaa huomioimaan omia ajatuksiaan ja tuo elämään itsemyötätuntoa ja hyväksyntää.

Mindfulnessia voi olla esimerkiksi joogan harjoittaminen tai meditointi. Yhtä lailla voit harjoittaa mindfulnessia kävelemällä metsässä tai istuen kotisohvalla. Olennaista on pysähtyä hetkeen ja hellästi painaa kaikenlaiset mielen tuottamat ajatukset pois. Helpoiten tämä onnistuu ottamalla hyvä ryhdikäs asento ja keskittymällä rauhalliseen hengitykseen. Kun omat ajatukset lähtevät seilaamaan, voit huomioida sen ilman arvostelua ja todeta ”ahaa, tuollainen ajatus nousi pintaan” ja hellästi painaa ajatuksen pois mielestäsi ja palata havainnoimaan omaa hengitystä.

Miksi keskittyä tähän hetkeen ja havainnoida hengitystä?

Mindfulnessia on tutkittu suomessa ja maailmalla ja sen on todettu lisäävän positiivisuutta ja tyytyväisyyttä omaan elämään. Tietoisen läsnäolon harjoituksista voi hyötyä niin aikuiset kuin lapset. Mindfulness on hyödyllistä myös lapsille, sillä se:

  • Auttaa säätelemään tunteita. Mindfulness auttaa lapsia tunnistamaan ja hallitsemaan tunteitaan tehokkaasti. Opettamalla lapsia havainnoimaan tunteita ilman tuomitsemista, autamme heitä kohtaamaan haastavia tilanteita paremmin ja olemaan myötätuntoisempia.
  • Parantaa keskittymiskykyä. Nykymaailman kiirekulttuurissa lapsilla on monesti vaikeuksia keskittyä. Mindfulness harjoitukset, kuten hengitysharjoitukset ja kehoskannaus voi auttaa pitämään keskittymistä yllä kauemmin ja parantamaan koulumenestystä.
  • Vähentää ahdistusta ja stressiä. Lapset voivat kokea stressiä myös, kuten aikuiset. Mindfulness antaa työkaluja selviytyä stressaavista tilanteista ja tuo rauhaa ja resilienssiä.
Mindfulness ja jooga lapsen kanssa edistää parantaa keskittymiskykyä ja auttaa säätelemään tunteita

Voit lisätä omaa vireyttä ja vastustuskykyä ja parantaa yleistä hyvinvointia harjoittelemalla säännöllisesti tietoista läsnäoloa. Alla lyhyt mindfulness -harjoitus, jonka voit helposti tehdä kotona yksin tai yhdessä lapsen kanssa. Netistä on löydettävissä myös runsaasti nauhoitettua harjoituksia, joiden kanssa harjoitella.

Hengityksen havainnointiharjoitus

Ota itsellesi mukava asento istuen ryhdikkäästi tuolin reunalla, jalat tukevasti maassa. Voit myös asettua makuulle mukavasti ja sulkea silmät, mikäli tuntuu hyvältä. Keskity hengittämään vatsahengitystä niin, että sisäänhengityksellä vatsa nousee ja uloshengityksellä vatsa laskee. Kuvittele lapsen kanssa, että paidan alla on ilmapallo, joka kasvaa aina sisäänhengityksellä ja tyhjenee uloshengityksellä.

Hengityskaveriksi voi ottaa myös pehmolelun. Pehmolelu asetetaan vatsan päälle ja seurataan, miten pehmo nousee sisäänhengityksellä ja laskee uloshengityksellä.

Voit keskittyä hengitykseen ja keskittää huomiosi niihin kohtiin, jotka koskettavat alustaa, jalkapohjiin, takareisiin, ehkä selkään, mikäli olet makuulla. Mikäli ajatuksia nousee mieleesi, voit huomioida ne pikaisesti ja painaa sitten hellästi pois ja keskittyä uudelleen hengitykseen. Koita pysyä tässä rauhallisessa hetkessä keskittyen hengitykseen muutaman minuutin ajan (sovita aika lapsen iän ja kehitystason mukaan). Nouse sitten hitaasti ja venyttele. Jatka sitten päivääsi.

Ohjatun hengitysharjoituksen yhdessä lapsen kanssa tehtäväksi, löydät Nuevokas perhe -sivulta osoitteessa:

https://www.youtube.com/watch?v=0D_khZx-3Q8

Mindfulness eli tietoinen läsnäolo tukee tunnetaitojen opettelua. Käy lukemassa psykologi Susanna Määtän blogi lapsen temperamentista ja kiukun kesyttämisestä täältä https://emmotit.fi/2022/07/kiukutteleva-lapsi-blogi/

Emmottien Arvokas Minä -tunneälykortit nyt tarjouksessa osoitteesta https://emmotit.fi/kauppa/